Roser, grøt og motor hos Dahle Blikk AS

2015-12-11 11.26.39Dahle Blikk AS inviterte KEM-elevene på Tiller til juleverksted i sine lokaler på Løvåsmyra. Det ble en fin og annerledes skoledag som både elever og lærere satte pris på. Elevene fikk lage hver sin rose i kobber. Etterpå ble det servert julegrøt og julegløgg.

Dahle Blikk AS viste et ekte engasjement for håndverket sitt, for rekruttering til faget, og til motorsport. Kjekke ungdommer med motorsykkel og snøscooter fortalte om sine framtidsdrømmer, sine hobbyer og om hvor mye tid de invisterte for å nå sine mål.

2015-12-11 11.23.282015-12-11 11.38.07

En stor takk til Dahle Blikk AS som tok seg tid og råd til dette arrangementet!

Luftsolfangere ferdig

I dag er de to første luftsolfangerne ferdiggjort og testkjørt. Med 4-5 grader i lufta og kun enkelte solgløtt klarte de å levere 25 grader på lufta som passerte gjennom solfangeren. Uten tvil noe å satse på for mange! Nå gjenstår å ferdigstille flere og montere disse på kaldhallen, så får vi se om den kan døpes om til varmhallen?

Ferdig montert på vegg vil vi logge temperaturer å vise disse live på nettet.

IMG_1970IMG_1973

IMG_1975IMG_1968

solfanger

Solfanger luft/luft

IMG_1939Til nå har vi bygd solfangere hvor solvarmen skal varme vann. I påvente av bedre værforhold for å ferdigstille disse på taket, har vi begynt å produsere luftsolfangere. Disse benyttes hovedsaklig for å forbedre luftkvaliteten i hytter, sommerhus og garager. Ved å tilføre varm luft, oppvarmet av solen, fjernes fuktig luft og begrenser muligheten for mugg og råte i bygninger som ikke holdes oppvarmet hele året.

Solfangerne består av en kassett hvor kald uteluft suges inn, varmes opp og blåses inn i bygget. Enten med en 220V vifte eller en 12V kombinert med et lite solcellepanel. Viften kan styres med en termostat. Systemet blir da lite energikrevende, og heller ikke avhengig av innlagt strøm.

IMG_1935IMG_1946IMG_1940

IMG_1937

27032012002270320120012703201200427032012

Hva er en luftsolfanger, og hvor kan den brukes?

En luftsolfanger holder huset tørt og frostfritt ved at det blåses frisk luft utenfra og inn i huset. Lufta blir oppvarmet ved hjelp av solenergi.

En luftsolfanger er særlig egnet til kalde rom som blir fuktige når de står uoppvarmet over lengre tid. Det kan f.eks. være sommerhus, kjellere, hytter, gjesterom eller andre rom som benyttes lite. Dette er typiske rom som ikke varmes opp for å spare energi.

En luftsolfanger kan brukes i stedet for en avfukter, og dermed kan du spare energi.

Ut over selve investeringen av solfangeren er den veldig rimelig i drift. Den kan enten drives med en 220V vifte som bruker ca 12watt, eller med et lite solcellepanel som driver en 12V vifte. Den kan fint holde et lite hus eller rom frostfritt uten tilførsel av annen energi en gratis solvarme.

Hvordan virker luftsolfangere?

Solfangeren virker ved at det trekkes tørr luft utenfra inn i solfangeren gjennom ventiler eller små hull. Når sola skinner på solfangeren, blir lufta varmet opp, og en liten vifte blåser luft inn gjennom et 100mm hull i ytterveggen.

Luftsolfangeren er som regel laget som en kasse dekket med en glass eller polykarbonatplate foran.

Mange fordeler

  • Der behøver ikke være noen driftskostnader da luftsolfangeren benytter ren solenergi. (dersom solceller driver vifta)
  • Huset blir tørt, så risikoen for fuktskader, råte og muggsopp reduseres.
  • Du kan holde huset frostfritt større deler av året.
  • Huset får et bedre inneklima. Slipper innstengt lukt og fuktighet etter en vinter.
  • Sparte utgifter til annen oppvarming eller avfukting.

Få ulemper

  • Noen vil synes at en kasse på veggen eller taket er skjemmende?
  • Avhengig av sol! Virker best i sol og på dagtid.

Les mer om luft-solfangere: http://da.wikipedia.org/wiki/Luftsolfanger